Hasło przewodnie w tym roku : Człowiek i mikroorganizmy.
Jak zwierzęta i rośliny spędzają zimę? Czy nocą wszyscy śpią? Co dzieje się w laboratoriach biologów?
Idea 'Nocy Biologów' narodziła się na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, podczas licznych spotkań otwartych dla społeczności miasta i regionu. Tysiące odwiedzających dzieci, młodzieży i dorosłych było zachętą do zorganizowania w całej Polsce tego typu przedsięwzięć. Propozycję tę z entuzjazmem przyjęła Konferencja Dziekanów Wydziałów Przyrodniczych Uniwersytetów Polskich, powierzając Wydziałowi Biologii UAM koordynację pierwszej 'Nocy Biologów' w styczniu 2012 r.
Zaproszenie dla naszych licealistów.
Serdecznie zapraszamy na dziesiątą edycję "Nocy Biologów" , w Piątek, 8 stycznia 2021 r.
"Noc" rozpoczyna się wtedy już krótko po 16, a za oknem zwykle trzyma mróz i sypie śnieg. Jak tętni wtedy życie? Przekonacie się przyjmując zaproszenie jednego z Wydziałów Przyrodniczych w Polsce. Łączy nas fascynacja biologią, wspólna platforma internetowa i logo. Czekamy na Was w trzydziestu czterech ośrodkach naukowych na terenie całego kraju.
Uczniowie odolanowskiego liceum odpowiedzieli bardzo chętnie na zaproszenie.
Wzięli udział w wykładach zaproponowanych przez organizatorów .
Oto kilka z nich:
Szkiełko i oko – udział mikroorganizmów w kuchniach świata. Menu okiem biochemika.
Co czai się w wodzie czyli mikroorganizmy środowisk słodkowodnych.
Co żyje na przedmiotach codziennego użytku?
Bakterie vs człowiek – reportaż z pola bitwy.
Bakterie azotowe i rośliny – korzyści idealnej współpracy.
Leczenie roślin – czyli jak zwalczać wirusy u naszych zielonych przyjaciół.
Mistrzowie kolonizacji – bakterie tworzące mikrobiom roślin.
SARS–CoV–2, wirus paniki?
Mały rozmiar, duże problemy – groźne pierwotniaki
Mikroorganizmy rządzące ludzkim zachowaniem.
Podglądamy bakterie w akcji.
Chleb powszedni – czyli jak nauka zmienia postrzeganie kromki z masłem.
Przyszłość jest dziś – modyfikowani genetycznie ludzie.
Genetyczny test na identyfikację wirusa SARS–CoV–2.
Plazmidy i ich znaczenie w biotechnologii środowiskowej